Snacken hoeft natuurlijk niet altijd ongezond zijn. Een handje noten eten aan het eind van de middag is niet ongezond. Een soepje of een appel als je trekt hebt: niks mis mee. Ook het stukje taart op het werk, als een collega trakteert is niet de boosdoener. Intuïtief eten, een hedendaagse trend op dieetgebied, werkt niet met een verboden lijst van voedsel. En zo is het ook met snacken. Waar zou je dan eigenlijk mee moeten stoppen? Met ongezond eten. Afhaalmaaltijden, bewerkt voedsel, koekjes, snickers, chocola, chips, ijs. Eigenlijk het eten waar je min of meer verslaafd aan bent en waarvan je voelt dat het niet goed voor je is. Het zijn lege calorieën die je stofwisseling nadelig beïnvloeden en leiden tot een insulinepiek. Voedsel dat je risico op hart-en vaatziekten vergroot en diabetes type 2.
Focus van deze challenge is dat je loskomt van emotioneel eten, dus niet meer het eten koppelt aan wat je voelt: beloning, stress, troost, lust, frustratie, verveling, (liefdes)verdriet, gewoonte, eenzaamheid. Deze gevoelens zijn inwendige prikkels, bij dag 1 heb je gezien hoe externe prikkels -de geur van een croissant bijvoorbeeld – tot snacktrek leiden.
Oefening: herken emoties die aanzetten tot eten
Denk eens aan de afgelopen tijd. Welke van de emoties (beloning omdat je het verdient, stress, angst, troost, lust, frustratie, verveling, liefdesverdriet, gewoonte, eenzaamheid) herken je en zette je aan tot eten? Wat lokte die emotie uit? Situatie in je werk, andere mensen, tijdstip van de maand of de dag? Hoe lang bestaan deze stressfactoren al? Wat gaat er gebeuren als je niets verandert? Wat voor baat heb je bij het anders omgaan met je emoties en je problemen op een andere manier op te lossen?
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022
Mijn happy food:
Een heerlijke latte machiato met caloriearme caramel-zeezout topping.
Dat is smullen