Dag 5 | Van presteren naar plezier

Je bekijkt nu Dag 5 | Van presteren naar plezier

We leven in een prestatiemaatschappij, waarin iedereen zich vergelijkt met het succes van anderen. Waar de lat hoog ligt. Als je aan je eigen perfectionisme wat wilt doen, kun je met de oefening van deze dag aan de slag. Ook al heb je meer weg van een gevoelig eettype.

Eettype perfectionist
Als je de lat hoog legt voor jezelf, doe je dat meestal ook voor anderen. Je bent kritisch en je collega’s of huisgenoten vinden je een controlfreak. Je hoeft er niet de kantjes van af te lopen, maar je kunt wel leren jezelf minder onder druk te zetten en meer oog te hebben voor je diepere behoeften. Het is een lastige opdracht in deze tijd, waarin aan iedereen hoge eisen wordt gesteld. De tol die de prestatiemaatschappij eist, is ook duidelijk: meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en een op de zes heeft last van stress-en burn-outklachten. Die twee hebben met elkaar te maken; een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je dik wordt.

Oefening
Maak eens een lijst van situaties in je werk waar je de lat echt te hoog legt en probeer je voor te stellen hoe je leven eruit zou zien zonder die druk op jezelf. Vergaat de wereld dan? En ga je thuis meer schoonmaken als je gestrest bent? Ben je jaloers op die vriendin die in de tuin kan gaan zitten, terwijl haar huis een puinhoop is? Neem een voorbeeld aan haar en probeer het eens uit.
Vraag familie of goede vrienden wat hun advies aan jou is om wat minder gestrest te zijn. Misschien is het ook leuk om te horen hoe zij zichzelf minder onder druk zetten. En kom tot een goed advies voor jezelf hoe je de komende tijd wat meer relaxt bent en niet versnelt bij stress.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter