Dag 1 | Een ontspannen begin

Je bekijkt nu Dag 1 | Een ontspannen begin

Als je aan deze challenge meedoet, weet je waarschijnlijk al dat er een verband is tussen eten en emotie. Eten weerspiegelt hoe je je van binnen voelt en welke emotie de overhand heeft.

De oplossing ligt dus niet in weer een dieet uitproberen, dat werkt niet. Je wordt er alleen maar zwaarder van.

Deze challenge richt zich op het onderkennen en beheersen van de emoties die teveel eten uitlokken, op lust, frustratie, verdriet, angst, eenzaamheid, schuldgevoel en schaamte. Maar we beginnen licht, met het verwijderen van de externe prikkels die de lust tot eten oproepen. Wat snack je als je ’s avonds kapot thuiskomt en je niet anders wil dan van die rotgevoelens afkomen?

Oefening
Kijk in je keukenkastjes en koelkast naar voeding (ijs, chocola en chips!) en drank die vooral tot doel heeft je te troosten of je verdriet of frustratie te verminderen. Je kunt het weggeven, opeten of weggooien. Zo hoef je jezelf niet steeds te trainen in weerstand bieden. Schaf in plaats daarvan voldoende fruit aan en nootjes.

Tip
Koop een leuk schriftje en houd dagelijks een dagboek bij. Noteer daarin wat je doel is met deze challenge. Gezonder eten? Paar kilo kwijt? Je fitter voelen? Schrijf ook op wat je blij maakt, welke frustratie je ervaart en hoe je daar mee omgaat. Zet ook – als je je dagelijks weegt – je gewicht erin. Je gewicht bijhouden laat soms direct een verband zien tussen emotie en eten.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde
(snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter