Dag 6 | Behoefte aan troost

Je bekijkt nu Dag 6 | Behoefte aan troost

Een goede tip is om je niet zozeer te focussen op het afvallen, maar meer op gezonde gewoontes. Hoe zorg je overdag en ’s avonds goed voor jezelf? Hoe vaak doe je dingen die je energie en plezier geven? Hoe voorkom je dat je ’s avonds te moe bent om iets te ondernemen en alleen maar aan eten kan denken?

Het eettype dat doordieselt
Als je het eettype bent dat weinig oog heeft voor eigen behoeftes en niet luistert naar eigen lichaamssignalen, put je jezelf uit. Je zit erdoor heen en je spanning ontlaadt zich in eetgedrag waar je niet zo blij van wordt. Zoals een deelnemer aan de challenge zegt: ‘’s Avonds loop ik wat te dolen, heb moeite mijn draai te vinden, ben ik moe. Mijn mond heeft behoefte aan zoetigheid.’ En meestal wordt dat een pak koekjes of een zak chips.

Nuttig voor dit eettype, maar natuurlijk ook voor anderen, zijn de volgende gewoontes:

Hoe geniet je nog meer van het eten
Neem de tijd om te eten
Eet altijd zittend en niet staand. Niet uit de pan, niet restjes van het bord van je kinderen.
Eet zonder afleiding, dus niet smartphone erbij, tablet of televisie aan.
Eet niet uit blik, zakje, afhaalbakje of pizzadoos. Leg eten smaakvol op een bord en maak de porties niet te groot.
Maak je eetomgeving gezellig: mooi bestek, een aardig glas, mooie borden. Een kaarsje op tafel, een tafelkleed. Geniet van de schoonheid en de sfeer. Maak er een feestje van.
Eet langzaam, praat tussendoor, of, als je in je eentje bent, doe een ademhalingsoefening of luister naar muziek.

Oefening
Houd eens bij op welke momenten ‘je mond wil eten’. Dat zijn meestal niet de momenten waarop je echt trek hebt, maar de momenten waarop je behoefte hebt aan troost, ontspanning, je iets prettiger voelen, minder gefrustreerd. Wat zou je op die momenten anders kunnen doen?

Suggestie voor iets anders doen: muziek luisteren; een warm bad nemen; met een warme kruik tegen je aan op de bank liggen en een boek lezen of serie kijken; wat eerder naar bed gaan; je tandenpoetsen. Belangrijk is dat je iets doet waardoor je goed voor jezelf zorgt, jezelf prettig voelt, afgeleid bent en herstelt van stress. Grijp vroeg in, voordat de hunkering al te heftig is.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter