Dag 10 | Maak een bodyscan van je emoties

Je bekijkt nu Dag 10 | Maak een bodyscan van je emoties

Je hebt zin in chocola en welk gevoel is de trigger? Lustgevoel omdat je je de heerlijke smaak al voorstelt? Of een negatief gevoel? Of heb je er zin in, omdat je gewend bent dagelijks na het eten een brok chocola te eten? Wat doe? En hoe voel je je erna? Mogelijk ben je in een vicieuze cirkel belandt van gevoelens waardoor je trek krijgt, je eet te veel, baalt van jezelf en je gaat daardoor nog meer eten. Dat geeft opnieuw een rotgevoel en het gevolg daarvan is…

Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?
Natuurlijk is er niets mis met het stukje chocola als je jezelf goed in de hand kan houden en je niet in de vicieuze cirkel zit van gevoelens die aanzetten tot eten. Het kan je helpen als je meer in contact bent met de negatieve- of lustgevoelens en ze kan accepteren zoals ze zijn. Experimenteer eens door dagelijks een bodyscan te doen. Je vindt al een korte bodyscan van 10 minuten op YouTube.

Oefening: bodyscan in notendop
1. Ga zitten op een rustig plekje waar je niet gestoord kan worden. Handen leg je losjes met de palmen naar boven op je knieën.
2. Doe je ogen dicht, richt je op je ademhaling. Adem rustig in, houd de adem even vast en blaas uit naar de grond.
3. Maak contact met de grond, de stoel waarop je zit, ontspan je schouders. Ga na waar er spanning in lijf zit, welke emotie voel je? Word je ervan bewust en richt je aandacht vervolgens op je tenen.
4. Je gaat met je aandacht langs je ene been omhoog tot je onderlijf en daarna weer langs je andere been naar beneden. Op dezelfde manier maak je contact met de rest van je lijf. Via onderbuik, buik naar de borst. Ene arm, andere arm, rug, nek, schouders en gezicht. Deel voor deel ontspan je je lichaam.
5. Met je aandacht kom je terug in het hier en nu en je rekt je uit. Hoe voel je je nu?

Als je geen tijd hebt voor een bodyscan, en je wilt toch de vicieuze cirkel doorbreken, doe dan drie minuten een ademhalingsoefening. Je ademt 3 seconden in, houd je adem even vast en ademt dan langzaam uit in 4, 5 seconden. Belangrijk is dat je uitademing langer is dan je inademing. Als je de bodyscan of ademhalingsoefeningen vaker doet, zal je merken dat het je gemakkelijker afgaat negatieve gevoelens los te laten en je aandacht positief te verbinden met de buitenwereld.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter