Dag 11 | Kwadrantoefening

Je bekijkt nu Dag 11 | Kwadrantoefening

Lies, deelnemer aan de challenge, zegt: ‘Als ik niet op regelmatige tijden eet, snack ik iets. Daarna heb ik niet het gevoel dat ik genoeg gegeten heb en vervolgens ga ik nog maar wat eten. Meestal gebeurt dat ’s avonds uit verveling – of omdat ik moe ben. Als ik bij andere mensen ben kan het ook zijn dat ik door eet om van het opgeblazen gevoel af te komen. Of als ik zenuwachtig ben of tegen iets op zie, kan ik de neiging hebben om eerst iets te eten. Verder eet ik na alcoholgebruik, al is het maar een wijntje. Ik ben me ervan bewust dat de kans op slecht slapen groot is als ik te laat en te veel eet, maar toch!’
Herkenbaar? Onderstaand schema van de vicieuze cirkel kan je helpen inzicht te krijgen in je eigen relatie tussen emotie en snacken. Beantwoord de vragen die in het kwadrant staan. De uitwendige prikkels ben je tegengekomen bij dag 1, de inwendige bij je eettype en dag 9.

Oefening
Vul de vragen van het kwadrant in.

Ga eens na wat je zou kunnen veranderen aan de aanleiding voor het snacken of hoe je meer aan je behoefte of verlangen tegemoetkomt.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter