Dag 28 | Wat heb je nodig?

Je bekijkt nu Dag 28 | Wat heb je nodig?

De challenge zit er bijna op, het is geweldig dat je dit al vier weken hebt volgehouden. En weet: 100% je eraan houden is onmogelijk. Incidenteel voor de bijl gaan hoort erbij. Waar het om gaat is dat je iets verandert in de relatie tussen emotie en eetpatroon waardoor op de langere termijn voeding niet meer de functie heeft je te verdoven of extra blij te maken.

Er is niet één manier om je gedrag te veranderen. Dat heb je al gezien bij het schema van dag 12. Je kunt situaties vermijden, bijvoorbeeld door de chips niet meer in huis te halen en je koelkast vol gezonde snacks te leggen. Je kunt je gedachten veranderen, stoppen met negatief over jezelf te denken, waardoor je je minder gefrustreerd en ongelukkig voelt. Je kunt je gevoel beïnvloeden via de flashtechniek. Je gedrag kun je veranderen, dat gaat bijvoorbeeld via de ‘als-dan’methode van dag 3. Wellicht kom je beter voor je eigen behoeften op, waardoor je minder stress in de relatie ervaart. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat je je fysiek beter voelt, meer energie hebt. In feite heb je nu de tools om van gedachteloos snacken en snaaien af te komen.

Vooruitkijken
Je mag ervan uitgaan dat een maand niet snacken nog een half jaar effect heeft. Dit is aangetoond bij mensen die aan dry january hebben deelgenomen. Mijn vermoeden is dat als je je de komende tijd vooral richt op het goed hanteren van je emotie het je lukt deze challenge door te zetten. Zoals Astrid zegt: ‘Waarom stoppen met de challenge als het lekker gaat?’ Helemaal mee eens. Maar ongetwijfeld gaan zich moeilijke momenten voordoen.

Oefening
Wat je kan helpen is van tevoren 10 emotionele stressmomenten te bedenken die normaal gesproken tot emotioneel over eten of drinken zouden leiden. Liefdesverdriet, verlies, een afwijzing, uitputting door je werk, lastige kinderen, gevoel van tekortschieten, schuldgevoel, eenzaamheid, frustratie of woede. Hoe ga je daar dan mee om? Denk aan acties die je kunt ondernemen, de methode van de tweelingzus (dag 17) of iets anders dat je helpt. En hoe beloon je jezelf voor dat goede gedrag, zonder dat je er meteen een ‘eetbeloning’ van maakt?

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter