Dag 24 | Hoe ga je om met je frustratie?

Je bekijkt nu Dag 24 | Hoe ga je om met je frustratie?

Marjolein mailt: ‘De timing van de begeleidende appjes van de challenge was soms zo goed. Wat ben ik chagrijnig, gaat het allemaal wel goed met me, vroeg ik me af. Fijn om bevestigd te krijgen dat het erbij hoort en ‘normaal’ is.’

Echt, het is normaal. Het is frustrerend om je steeds bewust te zijn van wat je eet. Niet net als collega’s gedachteloos snoep of chocola uit de snoeppot te halen. Of een glaasje witte wijn te drinken na het werk. We gebruiken eten en drank zo vaak als beloning, troost, afleiding of middel tegen verveling. En nu moet je met die behoefte anders omgaan.

Copingstijl
Krijg inzicht in je favoriete copingstijl door de vragenlijst in te vullen over je voorkeursstijl om uitdagingen te hanteren op www.carienkarsten.nl.
In principe kun je kiezen uit 7 manieren, waarvan actie en sociale steun zoeken vrij effectief zijn. Voorbeelden van actie ondernemen zag je al in de afgelopen dagen: je verandert een gewoonte, zorgt voor alternatieve snacks of drankjes. Actie ondernemen is ook het gevoel van hunkering aanpakken door imaginair te snacken. Sociale steun zoek je door de challenge samen met een vriendin te doen en in een eigen Whatsappgroep je inzichten en ervaringen te delen.

Oefening aromatherapie
Als je net als ik graag een gevoel van frustratie verdooft met iets lekkers, ga dan na hoe actie of sociale steun zouden kunnen helpen om het ongemak te bestrijden. Een appeltaart bakken helpt mij bijvoorbeeld om frustratie te bestrijden. Ik vind het heerlijk om het deeg te kneden en ook de lucht van versgebakken appeltaart roept een gevoel van ontspanning op. Nu ik de challenge doe en minder snack zal ik niet zo gauw een appeltaart bakken. Maar een lekker essentieel aroma is voor mij wel ontspannend. Citroengeranium en rozemarijn zijn wat opwekkende geuren, sporen me aan iets te ondernemen. Dat past erg goed bij de ‘actie-copingstijl’.

Andere geuren zoals een zoete mandarijnengeur of lavendel roepen bij mij direct een gevoel van ontspanning op. Het rempedaal van het autonome zenuwstelsel (het parasympathische deel) wordt actief en dat verlaagt de stresshormonen.

Als oefening kun je in een winkel met diverse essentiële olies aan de flesjes ruiken en nagaan welke geur bij jou voor een positieve stemming zorgt. Voor verspreiding van de geur in je ruimte heb je een brander op waxinelichtje (verkrijgbaar bij Dille & Kamille) nodig of een diffuser.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter