Dag 25 | Haal de angel uit je verleden

Je bekijkt nu Dag 25 | Haal de angel uit je verleden

Soms eet je om de pijn uit het verleden maar niet te hoeven voelen. Misschien was je slachtoffer van seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing of pesten. Soms dient het overeten nog een ander doel dan de directe bevrediging. Je wilt een pantser om je heen, zodat je niet de blikken of ongewenste aandacht van anderen om je heen hebt. Als eten ook bescherming biedt (dit hoort bij vakje 8 van het schema van dag 12), dan is het heel erg moeilijk om te stoppen met snacken. De kans dat je afvalt als je niet meer snackt is groot en daarmee loop je het risico dat een ander op je valt. Door dit innerlijke conflict helpt geen enkel dieet je, ook de gecombineerde leefstijl niet of deze challenge. Eerst zal je het conflict moeten oplossen en onder ogen zien wat de blessure is uit het verleden. Als het om een ingrijpende traumatische ervaring gaat is psychotherapie of EMDR bij een therapeut aan te raden.

Als je er zelf mee aan de slag wilt gaan, dan kun je de Flashtechniek van dag 22 toepassen. Je maakt dan een krantenkop van de psychische wond en gaat met je aandacht naar een onverdeeld positieve ervaring. Je knippert 3 keer met je ogen en dat herhaal je nog 4 keer. En gaat dan na wat er is veranderd.

Oefening een boze brief schrijven
Alles van je afschrijven heeft soms een therapeutische werking. In deze oefening gaat het om een brief aan degene die jou pijnheeft gedaan. Je kunt een paar dagen over de brief doen, werk er steeds een kwartiertje aan, zet het alarm op je smartwatch aan zodat je er niet te lang mee door blijft gaan. In die brief schrijf je alles op wat je dwars zit. Je mag de ander uitschelden, neersabelen, van alles toewensen. Wat je woede je ook maar ingeeft. Als je er klaar mee bent, dan kun je de brief ceremonieel verbranden. In de wastafel of ergens in de natuur. In kleine snippers scheuren en door het toilet spoelen kan ook. Het gaat om een symbolisch achter je laten van het kwaad dat je is aangedaan.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter