Dag 23 | Experimenteer met een alcoholvrije sangria

Je bekijkt nu Dag 23 | Experimenteer met een alcoholvrije sangria

Op je balkon in het zonnetje, op de kade of in het park, heerlijke plekken om te genieten van een super chill alcoholvrij drankje. Ook hier weer is het belangrijk dat je het gevoel van tekortkomen vermijdt en je focust op wat je graag wil bereiken. Annemarie zegt hierover: ‘Ik ben er nog steeds mee bezig. Ben eerst gestopt met wijntje en iets lekkers en pak nu door met zoetigheid. Ik doe het vooral voor meer vitaliteit.’
De kans op een langer en gezonder leven neemt aanzienlijk toe als je het alcoholgebruik beperkt tot af en toe een glaasje. In het boek Op je gezondheid? van René Kahn (2016), hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht, staat over het effect van alcohol: ‘De schadelijke invloed op de algemene gezondheid komt voor het grootste deel op conto van mensen die regelmatig, maar niet veel drinken zoals één of twee glazen per dag.’ En verder schrijft Kahn dat eén op de tien tot vijftien gevallen van borstkanker is toe te schrijven aan het gebruik van alcohol.
Als je je alcoholgebruik wil beperken moet je wel iets doen aan je hunkering ernaar. Daar blijf je last van houden totdat je meer dan twee maanden bent gestopt. Dat komt door de werking van de nucleus accumbens, een deel van onze hersenen, niet groter dan een pinda, dat op beloningen uit is. En als er iets belonend is, dan is het wel het effect van alcohol: sterker dan eten, seks, geld en aanzien.
Oefening
Oriënteer je bijvoorbeeld op alcoholvrije varianten van bier, prosecco, witte wijn of cocktails. Trakteer je gezelschap eens op een alcoholvrije sangria. Het recept vind je op stoppenmetsnacken.nl.
Natuurlijk zijn ook de alcoholvrije varianten niet calorievrij, maar er zit vaak minder in dan in de alcoholische variant. Dus ook voor je gewicht zijn deze drankjes een opsteker. Sociaal ben je ook minder een spelbreker met een alcoholvrij biertje of Aperol No Spritz in je hand.
Tip
Je kunt ook eens iets anders doen in plaats van samen wat drinken. Bijvoorbeeld een spelletje jeu de boules of bowlen. Het is vaak makkelijker omstandigheden of activiteiten te veranderen dan jezelf!

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter