Dag 22 | Flash! Tegen de sugarcrave

Je bekijkt nu Dag 22 | Flash! Tegen de sugarcrave

In een kwartier van je hunkering afkomen, kan dat? Probeer het maar. Denk even terug aan de moeilijke momenten van de afgelopen tijd. Welk moment springt eruit? Je kunt op de herinnering aan dat sugercrave moment deze oefening toepassen.

Oefening Flashtechniek
1. Vat het sugarcrave moment samen, zoals een krantenkop een artikel samenvat. Bijvoorbeeld: ik rook de geur van versgebakken appeltaart. Dit is een voorbeeld van een externe prikkel die eetlust oproept, maar het kan natuurlijk ook een interne zijn, bijvoorbeeld: gefrustreerd en doodmoe hunkerde ik naar een bak roomijs.
2. Roep nu de hoogtepunten van de afgelopen tijd op. Bij voorkeur is dit een activiteit die wat langer duurt, bijvoorbeeld zwemmen, een wandeling, skiën, langlaufen.
3. Parkeer de prikkel die je in een krantenkop bij 1 hebt samengevat. Begraaf die in het bos of stop die in een mooi doosje of in de holte van een boom. Je tapt langzaam op je bovenbenen en gaat met je aandacht naar bijvoorbeeld een fijne wandeling. In detail ga je het pad langs, met oog voor je omgeving. Je ziet bijvoorbeeld een reiger in een nest en je knippert drie keer intensief met je ogen. Je vervolgt je wandeling en je herhaalt het intensief drie keer knipperen nog vier keer.
4. Na vijf keer intensief knipperen keer je met je aandacht terug naar je krantenkop en kijk je of er iets veranderd is. Misschien voelt de hunkering minder intens, meer op afstand. Als je nog de trek voelt herhaal je de fijne virtuele wandeling, of focus je op iets anders zoals snorkelen. Opnieuw knipper je drie keer met je ogen. Je blijft langzaam tappen op je bovenbenen. Na vijf keer het intensieve knipperen herhaald te hebben ga je terug naar de krantenkop. Wat is er veranderd? Als de spanning voorbij is, sluit je af met de vraag aan jezelf: wat heb ik ervan geleerd? Schrijf dit op in je dagboek.
Opdracht
Probeer vandaag deze oefening uit en bedwing zo je sugar crave. Natuurlijk kun je hem ook inzetten op trek in een zak chips of glaasje wijn. Als je deze oefening vaker herhaalt, bestaat de kans dat je steeds sneller verlost wordt van je hunkering. Het werkt als een soort counterconditioning. De onlust van de craving vervang je door een topmoment. Soms gebeurt dat al als je gewoon even snel drie keer met je ogen knippert.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter