Het idee van de boerenkool op de frittata heb ik uit het boek Altijd trek van David Ludwig (Spectrum, 2016). Smaakt verrassend lekker op de frittata. Dit gerecht is zowel lekker als lunch als avondeten.
Ingrediënten
3 tl olijfolie
4 middelgrote eieren
50 ml melk, van welke soort ook
1 kleine courgette, in blokjes gesneden
150 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
halve zoete aardappel of andere groente die je nog hebt liggen, in blokjes
½ rode paprika, in reepjes
2 sjalotjes, 1 teentjes knoflook, fijngesneden
½ tl zout
¼ tl gemalen zwarte peper
1 tl gemengde Italiaanse kruiden
Wat extra tijm en oregano
30 gram geraspte kaas
100g voorgesneden en gewassen boerenkool als garnering
½ avocado, ontpit, geschild, in plakjes als garnering. Plus partjes mandarijn.
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de groente, ui en knoflook fijn. Verhit 2 tl olie in een ruime koekenpan, fruit ui en knoflook gedurende 5 minuten en bak vervolgens de groente, incl. zoete aardappel 5 minuten.
Klop in een kom eieren los met melk en de helft van de kaas.
Doe het groentemengsel in een ovenschotel en giet er het eimengsel overheen. Bestrooi met kruiden. Zet in de oven en bak vijf minuten. Meng de boerenkool met de resterende tl olijfolie. Verdeel de boerenkool over de frittatta en bak nog eens 8 tot 10 minuten tot het eimengsel gaar, maar nog wel zacht is en de boerenkool knapperig begint te worden.
Garneer met plakjes avocado en mandarijn.
Tip: heb je erg veel trek, doe er dan wat volkorenpasta doorheen.
Je kunt de frittata 2 dagen in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast bewaren. Je kunt hem koud eten als snack of opwarmen in een ovenschaal, aluminiumfolie erover, in een voorverwarmde oven op 1800 graden.