Dag 8 | Vuistenoefening

Je bekijkt nu Dag 8 | Vuistenoefening

Wie denkt er niet: morgen begin ik? Als je het eettype ‘flatliner’ bent heb je dit uitstelgedrag in het kwadraat. Je bent moeilijk in beweging te krijgen. Je verveelt je snel, maar je hebt ook geen zin om eindeloos te koken. Je zal je ook niet snel voor een eet challenge opgeven, je denkt: ‘Dat komt morgen wel’. Ook met sporten, deadlines halen in je werk, klusjes in huis heb je vaak moeite. Je baalt wel van je eigen uitstelgedrag, maar hoe zou je daarvan af kunnen komen? Eigenlijk wil je wel summerfit de zomer in, maar als je iets moet laten staan, zegt er een stemmetje in je: niet nu. Oké, de volgende oefening voor iedereen die hier iets in herkent!

Oefening: Van schrikbeeld naar mooi moment
Stel je eens voor dat je nog 20 jaar doorgaat als nu. Stel je het gedrag voor waar je vanaf wilt. Intensiveer dit beeld van je gedrag (bijvoorbeeld iedere avond chips of ijs) en voel in je lijf hoe dit voelt. Span je linkervuist bij de meest intense beleving van dit schrikbeeld. Houd het beeld met de daarbij behorende beleving 30 seconden vast en schudt dan je vuist los. Adem langzaam in en uit. Focus vervolgens op een topmoment. Bijvoorbeeld hoe je aan het dansen bent of snorkelt in de zee. Voel hoe je lichaam zich ontspant. Op het meest intense genietmoment bal je je rechtervuist. Je houdt ook weer 30 seconden het gevoel vast en ervaart hoe intens je van het mooie moment kan genieten. Je gaat weer even terug naar dat gevoel van hunkering en balt nu je rechtervuist en houdt de spanning vast. Hoe voelt dat nu? Wat is er veranderd? Gevoel, gedachten? Vaak is het resultaat dat je je ontspant en voelt dat het je gaat lukken. Niet vanuit je wil, maar vanuit je gevoel. Omdat je je sterk voelt, goed in je vel, gelukkig. Je hebt het snacken niet nodig om je frustratie weg e werken of je uit de put te halen.
Oefen hier ook mee op andere – geen trek- momenten. Je komt los van de kramp van de hunkering en krijgt ruimte om aan iets anders te denken.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter