Dag 30 | Leren van de challenge

Je bekijkt nu Dag 30 | Leren van de challenge

Fantastisch, het is je gelukt: 30 dagen stoppen met snacken. Misschien heb je – net als ik – af en toe wel even gesjoemeld. Voor mij was een toetje geen snacken, dus kon ik in de eerste challenge heerlijk genieten van wat ijs bij het fruit. Het gaat om de grote lijn, zei ik tegen mezelf. In deze challenge heb ik het ijs vervangen door magere kwark. Ook lekker en er zit meer eiwit in.
Als je serieus aan deze challenge hebt meegedaan heeft dat tot veranderingen in je gewoontes geleid. Het is leuk daar even bij stil te staan. Welke slechte gewoonte rondom snacken ben je kwijt? Waar heb je het het moeilijkst mee gehad? Wat dacht je van tevoren dat je zou opbreken en kostte je achteraf gezien eigenlijk geen moeite? Wat wil je voortaan zelf?
‘Als een zestiger alleen al zijn Westerse dieet van veel en vet eten overboord zet en gezond gaat eten, kan hij gemiddeld acht jaar ouder worden. Twintigers worden gemiddeld meer dan tien jaar ouder en zelfs tachtigers hebben er baat bij. Die worden gemiddeld drie jaar ouder,’ aldus verouderingsdeskundige Andrea Maier in een interview in het Parool.
Het is geweldig dat je het einde van de challenge hebt gehaald! Welke methodes kunnen je helpen nu echt gemiddeld acht jaar ouder te worden? Daarbij kun je denken aan de saboterende gedachtes. Bijvoorbeeld kun je aan het einde van de challenge denken: ‘Ik heb het verdiend, het is zo zwaar, nou mag ik even.’ En je grijpt naar alcohol en taart. Bedenk daarvoor in de plaats een andere manier om het einde te vieren. Een alcoholvrije aperol no spritz bijvoorbeeld. Een handje amandelen erbij, mooie bloemen, fijn gezelschap en je hebt een feestelijk moment.
En verschillende oefeningen kunnen je helpen bij de sugarcrave. Herhaal bijvoorbeeld het imaginair snacken of de Flashtechniek. En echt, ik kan je garanderen dat als je deze challenge nog eens 30 dagen doorzet de craving verleden tijd is. En dat is echt fijn, want het gevoel van hunkering is een stressfactor van jewelste.
Oefening
Denk even na over wat je geleerd hebt in deze challenge. Welke ‘waarde’ wordt daarin weerspiegeld? Misschien is de kern ‘aandacht’ of ‘bewust’. Dat je met aandacht eten en drinken koopt, het met aandacht klaarmaakt en opeet. Misschien is ‘energie’ een belangrijke waarde, dat je met meer energie en een beter humeur in het leven staat. Vriendschap kan er ook eentje zijn, niet alleen vrienden met je zelf, maar ook met een buddy met wie je deze challenge hebt gedeeld. Je kunt ook creatiever zijn geworden, bijvoorbeeld in koolhydraatarme snacks of toetjes. Leuk als je deelt welke waarde de challenge voor jou heeft gehad op www.stoppenmetsnacken.nl of carienkarsten.nl en natuurlijk ook fijn als je een lekker recept deelt!

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter