Dag 27 | Beloon jezelf met complimentjes

Je bekijkt nu Dag 27 | Beloon jezelf met complimentjes

De krachtigste voorspeller van overgewicht is negatieve emotie. Niet gebrek aan beweging. Het is dus heel belangrijk te focussen op een positieve houding tegenover jezelf en je lijf. Wie kent het niet om het kopen van kleding, bijvoorbeeld een broek, uit te stellen totdat je wat gewicht hebt verloren? En daarna balen als je merkt dat die broek toch weer wat strakker zit. Waardoor je weer meer gaat eten en er uiteindelijk niets mee op schiet.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel dat emotie een voorspeller is van overgewicht. Soms helpt de emotie juist om gewicht kwijt te raken. Zoals in het boek ‘Stoppen met snacken’ te lezen valt was voor Geertje de reden om te stoppen met de chocoladebonbons de angst om alleen maar jurkjes met grote maten te moeten kopen. Dat schrikbeeld heeft haar geholpen en de kilo’s zijn ervan afgebleven. In haar voorbeeld is angst een positieve aanjager om gewicht te verliezen. Als psycholoog motiveren we soms mensen tot gezond gedrag door hen te vragen het ‘worst case’ scenario voor te stellen. Een andere manier om gezond gedrag te bevorderen is door emotioneel wat stabieler te worden. Bijvoorbeeld doordat je je minder snel bedreigd voelt en je stresssysteem niet aanspringt.

Oefeningen
Vaas met complimentjes
Je hebt vast nog wel een vaas in de kast staan, of anders een grote pot. Schrijf nu op waar je trots op bent en doe dat in de vaas. En herhaal dit, wanneer je ervaart dat je iets goeds hebt gedaan. En op momenten dat je baalt van jezelf, haal je een complimentje uit de vaas en leest dit door. En ook dit herhaal je totdat je je weer wat beter voelt.

Moodboard
Een alternatief is dat je een moodboard maakt over de vier gebieden gezondheid, relatie, werk, plezier (zie dag 16). Je visualiseert datgene wat je in je leven plezier doet en energie geeft. Op 2 manieren kan dit moodboard je uit een negatieve stemming halen: je gaat daadwerkelijk iets doen wat je energie geeft of je visualiseert de energiegever. Je hebt bijvoorbeeld bij ‘plezier’ een snorkel op je moodboard geplakt. Nu kan je niet altijd onmiddellijk de zee in duiken, maar je kunt wel een herinnering aan het snorkelen oproepen. Visualiseer dit en gebruik eventueel de Flashtechniek (dag 22) om dit te intensiveren.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter