Misschien heb je de afgelopen tijd al nieuwe gewoontes ontwikkeld. Bijvoorbeeld als nieuwe gewoonte dat je minder afhaalt, meer zelf kookt, regelmatig beweegt. Wellicht ook is het je gewoonte geworden na het werk een alcoholvrij drankje te doen in plaats van een wit wijntje. Een nieuwe gewoonte houd je vol als je hem koppelt aan iets wat je dagelijks doet. Denk bijvoorbeeld aan een korte oefening doen na het douchen.
Hiervoor kun je een simpele formule gebruiken: ‘Nadat ik…, zal ik…’. Bijvoorbeeld: nadat ik gedoucht heb, doe ik twee minuten een buikspieroefening. En je kiest op internet een simpele buikspieroefening uit. Op happyhealthy.nl vind je buikspieroefeningen, met daarbij ook info over hoeveel buikspieren je eigenlijk wel niet hebt (wow, je hebt er vier!)
Het is ook niet verkeerd om jezelf te complimenteren als je een goed voornemen hebt uitgevoerd. Je kunt dan ‘goed gedaan’ tegen jezelf zeggen. Of je steekt je duim in de lucht, klapt in je handen van blijdschap, glimlacht en zegt tegen jezelf ‘Jippie’ of zoiets. Het klinkt misschien kinderachtig, maar je maakt dan wat extra dopamine aan en dat helpt je om de gewoonte te herhalen. Want je associeert er een goed gevoel bij en dat gevoel wil je graag vaker beleven. Gemiddeld duurt een nieuwe gewoonte aanleren 66 dagen, dus geef jezelf even de tijd!
Oefening
Maak een lijst met ongeveer 5 nieuwe gewoontes. Je ontbijt wat meer variëren door bijvoorbeeld de havermoutcrumble te maken. Als nieuwe gewoonte kun je een appel eten in plaats van een snack als je op weg naar huis op de trein moet wachten. Of bij thuiskomst na een dag werken een heerlijke alcoholvrije cocktail maken. Of bijvoorbeeld na de hoofdmaaltijd genieten van een mango-hangop. In het weekend kun je wat extra linzensoep koken, zodat je wat porties in de diepvries hebt. Wees zo concreet mogelijk en koppel het als het maar even kan aan een tijdstip, plek of situatie. Bijvoorbeeld: als ik in de bus zit op weg naar huis, luister ik naar een meditatie app (en ga ik niet nog snel even mailtjes wegwerken).
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022