Hoe is het voor je omgeving dat je niet meer gezellig mee snackt? Niet meer dezelfde snacks eten bij de borrel met vrienden of vriendinnen. Niet meer samen met je partner iets lekkers halen bij de koffie. Natuurlijk geef je de ander alle ruimte om te snacken, maar voor hem of haar is het meestal niet zo leuk dat je niet meedoet. Maar je komt wel voor jezelf op!
Feedback geven
Voor jezelf opkomen houdt in dat je op een liefdevolle manier de ander feedback kunt geven. Bijvoorbeeld als die ander voor de zoveelste keer aan je vraagt of je iets lekkers wil, terwijl hij of zij weet dat je met de 30 dagen challenge bezig bent. Of wanneer die ander aandringt en zegt: wat maakt het uit, dit ene keertje. Of: dan duurt die challenge toch een dag langer, dan neem je het er vandaag van en begin je morgen weer.
Wat voor een gevoel krijg je als die ander aandringt of bagatelliseert waar je mee bezig bent? Een beklemd gevoel? Waar voel je dat in je lijf? Als de relatie met de ander veilig genoeg is, kun je feedback geven volgens de 4 G-feedbackmethode. Je beschrijft wat je hebt waargenomen (gebeurtenis), wat je daarbij voelt (het gevoel), wat het bij jou veroorzaakt (gevolg) en wat je graag wil (gewenst). Stel je hebt een vriend Bob. Bob wil heel graag met je een biertje drinken met een bittergarnituur erbij. Jou komt dat niet uit, want je doet deze challenge en wil gewoon even niet drinken en geen vette hap. Bob vindt je flauw, een spelbreker en dringt aan. Wat doe je dan? Gebeurtenis: Bob dringt aan. Gevoel: beklemd. Gevolg: je trekt je terug. Gewenst: steun van Bob voor de challenge in plaats van je onder druk zetten. Hoe zeg je wat je graag wil? Bijvoorbeeld: Bob, ik vind je heel aardig en ga graag een keer met je iets drinken. Maar nu even niet, want ik doe nog twee weken m’n challenge. Zullen we voor volgende maand afspreken? Of je gaat wel, omdat je er zin in hebt en houdt het bijvoorbeeld bij alcoholvrij en geen snack erbij.
Oefening
Geef een keertje feedback volgens de 4 G-feedbackmethode. Begin gemakkelijk, met een niet te bedreigend onderwerp.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022