Dag 14 | De craving

Je bekijkt nu Dag 14 | De craving

Dat gevoel van craving is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor het minder snacken. Die hunkering naar iets lekkers, roomijs met een chocoladedip of een heerlijke quesedilla. Zelf kom ik er moeilijk van af. En ik ben niet de enige. Dit soort hunkering maakt deel uit van verslaving, je wilt het echt, ook al weet je dat je het maar beter kunt laten staan. Soms helpen trucjes je de verleiding te weerstaan, bijvoorbeeld even tandenpoetsen of een wortel of appel eten. Een glas water drinken. Denk aan de als-dan regel. Maar vaak kan de heftigheid van de craving niet op tegen de doelbewust gekozen afleiding. En dan ga je alsnog voor de bijl. Probeer onderstaande oefening eens uit, het is een van de betere om je craving de baas te worden.

Oefening Imaginaire snacken
1. Bepaal op een schaal van 0-10 hoe hoog je drang scoort om een zak chips leeg te eten (of ijs, of chocola, of wat dan ook wat je wil bingen)
2. Stel je de muffins voor of iets anders dat je achter elkaar verorbert.
3. Doe dan tegelijkertijd de online Strooptest (zie cloudemdr.co) of speel de game Tetris.
4. Is er iets veranderd in je craving? Hoeveel scoort die nu op een schaal van 0-10?
5. Bij 0, sluit af en bedenk wat je van deze oefening hebt geleerd.
Doe deze oefening twee keer per dag, los van de daadwerkelijk gevoelde craving. Zo raak je ermee vertrouwd. Je brengt ook het oproepen van de drang en het weer loslaten onder je controle. Daarbovenop ga je, iedere keer dat je de drang voelt om te genieten van jouw favoriete snack, nu imaginair snacken terwijl je je werkgeheugen belast door zoiets als de Strooptest te doen of Tetris te spelen.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter