Van het teveel snacken kun je op heel verschillende manieren afkomen. Bijvoorbeeld door de ‘als-dan’regel toe te passen. Dan heb je je gedrag veranderd. Je kunt ook je gedachten veranderen. Stel dat je bij jezelf denkt: ik ben een loser. Wat voel je dan? Een akelig rotgevoel, een soort boosheid op jezelf. Dat negatieve gevoel kan de aanleiding zijn om te snacken. Ook kan het zijn dat snacken héél belonend is. Bijvoorbeeld omdat je heel streng bent voor jezelf. Snacken is dan de escape, heel even de teugels laten vieren. Veel mensen die te dik zijn hebben last van schaamte. Wat voel je als je bij jezelf denkt; ik geneer me kapot voor die dikke billen of benen? Verdriet, angst voor de blik van de ander. Het liefst wil je je verstoppen. Je terugtrekken kan ook weer tot een naar gevoel van eenzaamheid leiden en zo weer tot snackgedrag.
Schema’s invullen is niet altijd leuk. Als aanmoediging deze reactie van een deelnemer: ‘Het schema maakt je bewust zijn van hoe alles met elkaar te maken heeft en waar je kunt ingrijpen.’
Oefening
Je kunt het kwadrant van de vorige dag nu in onderstaand schema zetten. De nummers van het kwadrant verwijzen naar de nummers in het schema.
Een deelnemer die eerder het schema invulde zegt dat de volgende situaties tot snoep en koek leiden: te lang achter elkaar studeren; als de kinderen thuiskomen van school; na het vioolspelen ’s avonds. Zij heeft veel baat bij de ‘als-dan’ regel. Bijvoorbeeld: als ik gestudeerd heb, dan eet ik daarna een appel. Als de kinderen thuiskomen, eet ik een handje amandelen. ’s Avonds na het vioolspelen eet ik hangop met mango. Op haar gedachten over waardeloos zijn, een slechte moeder en tekortschieten kan ze de oefening toepassen die je morgen krijgt:de Mindswitch (dag 13).
Andere tips over waar je wat toepast die je de komende dagen krijgt:
Bij last hebt van snackdrang (van vakje 3 naar 1), helpt de oefening van overmorgen, dag 14. Voor vakje 4, sociale gevolgen, zie dag 15 over relatiestress. Voor een positieve slinger aan je gedrag zie dag 16.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022