Dag 19 | De lust van het heimelijk eten

Je bekijkt nu Dag 19 | De lust van het heimelijk eten

Eten als niemand je ziet. Je bent alleen in de keuken en kunt je gang gaan. De blokjes kaas tijdens het koken. Het snoepen uit de pan. Of wanneer iedereen slaapt ’s nachts de koelkast plunderen. Met dit heimelijk eten is iets raars aan de hand. Omdat je het in het verborgene doet, telt het niet. Het is alsof je niet gegeten hebt en daarna kun je rustig een hele maaltijd verorberen. Hoe kun je dit eten dat eigenlijk geen eten is stoppen? Als je naar het schema van dag 12 kijkt is dit vakje 1. Sta eens stil bij de gevolgen van dit gedrag, wat voel je op korte termijn, wat op de lange termijn? Wat voor een effect heeft het uiteindelijk op je zelfbeeld?

Oefening
Maak het bespreekbaar. Vertel het een goede vriend of vriendin. Het is niet iets om je voor te schamen. Wellicht merk je dat veel mensen in je omgeving dit ook doen of hebben gedaan. Wat is je behoefte of gedachte die ten grondslag ligt aan dit gedrag? Het verlangen maakt deel uit van vakje 3 van het schema, je gedachte kun je plaatsen in vakje 6. Je gedachte kan bijvoorbeeld zijn: ik kom altijd tekort en dat is akelig. Je compenseert jezelf met eten voor dit tekort. Je kunt verlangen naar troost en warmte. Dan is het de vraag hoe je die troost en warmte op een andere manier kunt vinden dan bijvoorbeeld door die reep snickers te eten. Belangrijk is ook dat je je niet schaamt voor iets lekkers eten. Zeg dan tegen jezelf dat je net als ieder ander van tijd tot tijd mag genieten van chocola of een zakje chips. En dat je dat niet heimelijk hoeft te doen.

Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Laat een reactie achter