De oefening in het veranderen van je gedachten, de mindswitch, kun je gebruiken voor het veranderen van het gevolg van de gedachten in vakje 6. Het gevolg zet je in vakje 3. Meestal gaat het om nare gevoelens, zoals angst voor afwijzing, boosheid op jezelf en verdriet. De komende dagen krijg je oefeningen om dat gevoel direct te beïnvloeden, hier richt je je op het veranderen van je gedachten, waardoor je je minder akelig voelt. Zo doorbreek je de vicieuze cirkel.
Oefening
Situatie
Eerst beschrijf je de aanleiding voor het akelige gevoel, de situatie. Bijvoorbeeld: je bent de stad in om een bikini of zwembroek te kopen.
Gedachten
Ik zie er niet uit, zo kan ik me niet vertonen, ik kan maar beter niet op vakantie gaan. Ik schaam me zo.
Gevoel
Al die gedachten leveren een akelig gevoel op. Het is een mix van angst, het gevoel heel alleen te zijn, schaamte, schuld, want het is je weer niet gelukt om af te vallen. Oeps: ik voel me schuldig, want het is me weer niet gelukt om af te vallen, moet naar vakje 6, want dit is een gedachte. Wat voel je als je je schuldig voelt? Een rotgevoel, een vorm van boosheid op jezelf.
Gedrag
Vanuit frustratie krijg je een onbedwingbare vreetkick en eet je thuis de koelkast leeg.
Tegengas
Zoals gezegd: je kunt je gedachten veranderen. Je kunt ze uitdagen! Maar bedenk voordat je ze uitdaagt welk doel je in je leven wilt bereiken.
Doel
Gezond leven, je goed in je vel voelen, tevreden met jezelf.
Uitdagen van gedachten, zo doe je dat!
Is het waar dat ik er niet uit zie en stom ben? Wat een onzin, ik ben oké zoals ik ben.
Bereik ik door zo te denken mijn doel om gezond om te leven? Nee, het leidt alleen maar tot nog meer snacken. Ik kan maar beter wat aardiger zijn tegen mezelf.
Kom ik niet onnodig in conflict met mezelf? Zeker. Iedere keer dat ik mezelf op de kop geef, voel ik me akelig. Daardoor ga ik juist eten. Ik kan maar beter goed voor mezelf zorgen.
Of een ander? Ook wel, want doordat ik me rot voel, heb ik geen zin dingen met anderen te ondernemen, blijf ik thuis. Dat is ongezellig en niet leuk voor mijn vrienden. Die vinden me sowieso oké zoals ik ben.
Zou ik een ander ook zo veroordelen? Nee dus, die zou ik begrijpen.
Dit is de standaard uitdaging. Vaak kom je tot een andere gedachte, namelijk dat je oké bent, zoals je bent. Dat je je best doet om gezonder te leven en dat dat heus wel lukt op de langere termijn.
Doel-gedachten check
Klopt het dat de verandering in je gedachten het doel dichterbij brengt? Ga dan hiermee door. Deze oefening werkt het best als je die op papier doet.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022