Deze wortel-bloemkool maaltijdsoep is lekker met een volkoren stokbroodje erbij, of een pannenkoekje belegd met een mengsel van avocado-doperwten-munt (zie recept roze pannenkoek).
Ingrediënten
1 bloemkool
300 gram winterwortel
4 el olijfolie, waarvan 1 voor garnering
1 el ras el hanout
Eventueel rood pepertje
Zout/peper
½ groentebouillonblokje
1 blik kikkererwten (410 gram)
100 gram skyr IJslandse stijl, magere kwark of Griekse yoghurt
Bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 2000.
Verdeel de bloemkool in roosjes, schil de wortels en snij ze in stukjes van 3 cm. Bekleed een balkplaat met bakpapier en verdeel er de groente over. Besprenkel ze met 3 el olijfolie en een el ras el hanout. Meng alles door elkaar en zet 20 minuten in de oven. Keer na 10 minuten.
Los ½ groentebouillonblokje op in 1 l. water. Doe een scheut bouillon bij de geroosterde groente en pureer met een staafmixer.
Spoel de kikkererwten af, roer de skyr los met 2 el water. Roer de kikkererwten door de soep en verwarm gedurende 1 minuut. Verdeel de soep over 4 kommen. Doe er wat skyr, kwark of yoghurt overheen en besprenkel met de rest van de olie. Als je losse doperwtjes hebt, verdeel die ook over de soep. Het smaakt lekker en geeft een beetje kleur aan de soep.
(Geïnspireerd door het januari/februari 2023 nummer van de Jumbo)