Net als ieder ander doe je mee aan deze challenge omdat je ook graag wat gewicht kwijt wil. In de eerste week mailde een deelnemer al dat ze een kilo kwijt was. Natuurlijk, het is fijn als je gezonder eet. Suiker en te veel vet zijn echt niet goed voor je. Maar wat is nu eigenlijk de reden dat je graag wat gewicht verliest? Hoe gaat de gewichtsvermindering je leven veranderen? Reflecteer in je dagboek eens op de zin ‘als ik gewicht heb verloren, kan ik eindelijk…’. Wellicht is het bij jou net als bij mij: als ik op een bepaald gewicht ben, ben ik oké. Als ik zwaarder weeg ben ik niet oké, wijs ik mezelf af. En waar komt dat vandaan?
Tegenwoordig is de blik van de ander overal aanwezig. Maar meestal begint het in de vroege jeugd, waar je hoort dat die of die er niet uit ziet, te dik is. Of dat je maar beter een mandarijntje kunt eten dan een stukje regenboogtaart. Het is nu eenmaal zo dat mensen standaard beoordeeld worden op hun gewicht. Alle body positivity ten spijt, al helpt het natuurlijk wel dat er zo’n beweging is. Net als de trend van intuïtief eten, waarbij een van de opdrachten is een lijst te maken van verboden eten en iedere dag iets van die lijst te eten. Wat je daarmee verandert zijn de gedachten over verboden eten in vakje 6. Dat is fijn, want wat je verbiedt, krijgt een extra lading, is extra aantrekkelijk.
Oefening in zelfacceptatie
Jezelf afwijzen en veroordelen (vakje 6) lokt een naar gevoel uit en dat kan je weer aanzetten tot snacken. En zo houden we de vicieuze cirkel in stand. Om dit patroon te doorbreken kun je de volgende oefening doen.
1. Je gaat voor de spiegel staan (in je blootje hoeft niet, maar mag wel), kijkt jezelf aan, legt je handen gekruist op je hart, haalt drie keer diep adem en zegt tegen jezelf dit mantra: diep van binnen houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf, ook al weeg ik ….
2. Je legt je andere hand bovenop en herhaalt het mantra.
3. Je legt weer de hand boven die je als eerste boven had gelegd en herhaalt het mantra.
4. Je kijkt bewust in de spiegel, wat komt er nu bij je op? Dat kan zijn een gevoel van angst, verdriet, schaamte, boosheid op jezelf.
5. Je handen liggen nog steeds gekruist op je hart en je herhaalt het mantra, maar zegt nu in plaats van ‘ook al weeg ik’ ‘ook al voel ik…). Na drie keer herhalen en handen wisselen ga je na wat je nu voelt als je in de spiegel kijkt.
6. Je rondt af als er een gedachte in je op komt in de trant van: het is oké, zoals ik ben, ik mag er zijn. Als dat niet lukt in een kwartiertje dan verander je de zin in: ‘Ik leer mezelf oké vinden.’
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022