Van slecht slapen krijg je meer trek. Ook verslechtert je stemming erdoor, je hebt een korter lontje. De snelle frustratie kan leiden tot snacktrek. Nu denk je misschien: wat kan ik daar nou aan doen, dat ik slecht slaap? Als kind sliep ik al slecht. Je hebt gelijk in de zin dat je stress kunt hebben terwijl je slaapt. Op dat moment kun je het niet beïnvloeden, maar overdag kun je wel vaker pauze nemen, meer bewegen, ‘s avonds licht eten en niet te veel alcohol drinken. Ga ook geen moeilijke gesprekken aan vlak voordat je gaat slapen en laat je mail met rust. Vermijd de suiker- en vetpiek na 20.00 uur. Je darmen houden van een voedselvrije periode van 12 uur. Mocht je toch trek hebben ’s avonds, eet dan een banaan, drink wat melk, eet een mandarijntje of wat ander fruit. De voedingsvezels in fruit zorgen voor verzadiging en leiden niet tot een suikerdip. Je kunt ook suikervrije crackers eten, met bijvoorbeeld wat notenpasta erop. Sloom ’s avonds op, lees een boek, kijk naar een ontspannende serie of luister een podcast of muziek.
Piekeren
Berucht is het piekermoment om 3.00 uur in de ochtend. Dan zijn je gedachten op zijn somberst. Er zijn geen afleidende prikkels en je denkt echt dat het allemaal misgaat. Maar als je ’s ochtends wakker wordt en opstaat is er geen spoortje meer te bekennen van die doemgedachten. Als je dat piekeren aan banden wilt leggen, kun je een notitieboekje naast je bed neerleggen waarin je de akelige gedachten opschrijft. Het helpt om ze uit het hoofd op papier te krijgen. Als je wakker wordt uit een nachtmerrie, helpt het om een goede afloop te bedenken voor je droom. Zo blijf je er niet in hangen. Je brein slikt alles voor zoete koek, maakt geen onderscheid tussen wat je bedenkt en wat er werkelijk gebeurt.
Oefening
Je slaapt beter in als je aan positieve dingen denkt. Haal bijvoorbeeld een mooie vakantieherinnering op, bijvoorbeeld van uitgaan, snorkelen, of hiken. Of denk aan drie dingen die goed zijn gegaan overdag of die je aan het lachen hebben gemaakt. Maak van deze oefening een gewoonte.
Uitgebreide oefeningen, toelichting en achtergrondinfo staan in mijn boek Stoppen met snacken. Gezonde (snack)recepten staan op www.stoppenmetsnacken.nl.
© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022